Tai Zhu Yin Yuan
Interview CNN
Door Melissa Hassett, CNN - Bijgewerkt op 6 januari 2017
-----
Deze gedraaide koolstofetende toren rijst op in het Oosten. Terwijl Aziatische steden vechten tegen luchtvervuiling, nemen milieuvriendelijke oplossingen toe - en deze gedraaide wolkenkrabber in Taiwan is er een van!
De in Parijs gevestigde architect Vincent Callebaut wil dat zijn gebouwen meer zijn dan je gemiddelde torenflat. Zijn visie is ambitieus: een energiebesparende, koolstofabsorberende beschaving creëren om de opwarming van de aarde te bestrijden. "I want to give hope for a better tomorrow," zegt hij. Een van zijn milieuvriendelijke ideeën wordt momenteel gerealiseerd in Taipei, de hoofdstad van Taiwan. Wanneer Tao Zhu Yin Yuan -- wat "De Toevlucht van Tao Zhu" betekent -- in september 2017 wordt voltooid, zal het wooncomplex bedekt zijn met 23.000 bomen en struiken.
Hoewel Callebaut het gebouw vergelijkt met een stedelijk bos, is de verschijning ervan eigenlijk gemodelleerd naar een streng DNA -- een dubbele helix die 90 graden draait van basis tot top. Als alles volgens plan verloopt, zegt Callebaut dat de planten jaarlijks 130 ton kooldioxide (CO2) zullen absorberen -- wat overeenkomt met ongeveer 27 auto's. Volgens het Internationale Energieagentschap produceerde Taiwan als geheel meer dan 250 miljoen ton CO2 in 2014.
Callebaut geeft toe dat het een kleine stap is, maar benadrukt dat het "een grote sprong tegen de opwarming van de aarde" is. "De toren presenteert een pioniersconcept van duurzame residentiële eco-constructie die tot doel heeft de ecologische voetafdruk van zijn bewoners te beperken," legt Callebaut uit. Het 21 verdiepingen tellende appartementencomplex biedt manieren voor bewoners om hun energieverbruik te verminderen. Het ontwerp maakt gebruik van natuurlijke verlichting en ventilatie. Het omvat ook regenwaterrecycling en zonnepanelen op het dak.
Callebaut heeft door de jaren heen verschillende opmerkelijke ecoconcepten bedacht, van een drijvende tuin ontworpen om Europese rivieren schoon te maken tot onderwaterwolkenkrabbers gemaakt van oceaanafval. Hij heeft een 132 verdiepingen tellende stadsboerderij gepland voor New York City, en een ambitieus project om van Parijs tegen 2050 een groene slimme stad te maken. "Hoe buitensporig en futuristisch ze ook mogen lijken," zegt Callebaut, "de kern van al mijn ontwerpen is een poging om de reële bedreiging aan te pakken die steden vormen voor de mensheid en ons ecologisch evenwicht." De zelfbenoemde "Archibiotect" bespreekt zijn werk met CNN Style hieronder.
CNN: Wat inspireerde het ontwerp van Tao Zhu Yin Yuan?
Callebaut: Het project is een perfecte fusie van westerse en oosterse technologie en cultuur. De toren is direct geïnspireerd op de dubbele helixstructuur van DNA, de bron van leven en het symbool van harmonie, en weerspiegelt het idee van ultieme balans.
CNN: Er zijn een aantal opmerkelijke verticale tuinen in Azië, zoals Seoul's "Green Wall" en "Skygarden." Is dit een grotere trend?
Callebaut: In 2050 zullen we 9 miljard mensen op onze blauwe planeet zijn, en 80% van de wereldbevolking zal in megasteden wonen. Het is tijd om actie te ondernemen tegen klimaatverandering, om nieuwe eco-verantwoorde levensstijlen uit te vinden en om de natuur in onze steden te integreren. Het is geen trend. Het is een noodzaak!
CNN: U noemt uzelf een "archibiotect." Wat betekent dat voor u?
Callebaut: Archibiotect is de nieuwe transdisciplinaire benadering die ik in 2008 heb uitgevonden. Archibiotect is een woord dat de voorvoegsels van de woorden architectuur + biotechnologieën + informatie- en communicatietechnologieën combineert. Waar de primaire reden van architectuur is geweest om de mens tegen de natuur te beschermen, streeft de hedendaagse stad ernaar om de mens en hun natuurlijke ecosystemen met elkaar te verzoenen. De tuin wordt niet langer naast het gebouw geplaatst; het is het gebouw! De architectuur wordt cultiveerbaar, eetbaar en duurzaam.
CNN: Wat hoopt u dat mensen leren van uw concepten?
Callebaut: Buiten de gebaande paden denken, de oude structuren opschudden. De samenleving laten evolueren is het moeilijkste wat je in deze wereld kunt doen...maar het is mogelijk stap voor stap. Ik hoop dat mensen leren dat het mogelijk is om energieverbruik en broeikasgasemissies te verminderen. De planeet is in verval en er zijn niet genoeg proactieve initiatieven genomen om Moeder Aarde te redden.